Vitorlázás

Litkey Farkas az eredmény miatt csalódott, de sok pozitívumot hozott számára az idei verseny!

Kilencedik helyen érkezett célba a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas és csapata az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A PreVital kormányosa az eredmény miatt csalódott ugyan, de a hajó fejlesztéseivel, a csapat teljesítményével elégedett és egyértelműen az a célja, hogy a következő évben ismét ő emelhesse majd magasba a Kékszalag győzelemért járó Herendi porcelán trófeát.

Kaiser Kristóf: „Fejben ott kellett lenni”

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj harmadik helyezettje az MKB-Prospex lett. A hajó kormányosát, Kaiser Kristófot kértük, hogy értékelje a versenyt:

76 hajó érkezett eddig célba az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon

Élénk a szél mindkét medencében, így ennek megfelelően folyamatosan érkeznek a hajók a balatonfüredi célba. A jelenlegi adatok alapján, eddig hetvenhat hajó futott be.

Hatvankét hajó ért eddig célba az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon

Frissült az abszolút befutási sorrend. Eddig hatvankét hajó érkezett be a célba.

Reklám
Már 316-an vették a keszthelyi pályajelet!

Eddig 316 hajó vette a keszthelyi pályajelet. Hosszú út vár még a mezőny tagjaira, de jó hír számukra, hogy a nyugati medencében észak-keleti, 5-7 csomós, leterjedt szél fúj és csak közepes hullámok vannak a vízen.

Szombaton átúsznál? Ezt feltétlenül látnod kell!
Összeszedtünk minden tudnivalót a holnapi 38. Lidl Balaton-átúszásról. Vannak változások, jobb ha kattintasz, különben feleslegesen is utazhatsz!
A MÁV növeli a balatoni bringaszállító kapacitását
Néhány déli parti sebesvonat kapott kerékpárszállító kocsit.
Meghalt Pomucz Tamás Európa-bajnok vitorlázó
Hatvanhárom éves korában meghalt Pomucz Tamás Európa-bajnok, olimpikon vitorlázó.
A világ legértékesebb hajóroncsa: a Nuestra Senora de Atocha

35 évvel ezelőtt, a legendás mélytengeri kutató Mel Fisher fedezte fel a Nuestra Senora de Atocha roncsait. A hajó az új világból Spanyolországba tartott 1622-ben, amikor egy hurrikán miatt elsüllyedt. 260 ember vesztette életét, és csak öten maradtak életben akik a vitorlába kapaszkodva a víz felett tudtak maradni. A Senora de Atocha-nak számos értékes rakománya

28 kerékpár szállítására alkalmas kocsikat állított forgalomba a MÁV

Idén nyáron már országosan mintegy 24 ezer biciklit szállítottak a vonatokon, ugrásszerűen, 25 százalékkal nőtt a szállított kerékpárok száma.

Megélénkült a mezőny a Tihanyi-szoros felé

PP

Megélénkült a nyugati medencében is a szél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint a Balaton keleti és középső medencéjében kissé megélénkül a délután folyamán a nyugati, délnyugati szél (15-20 km/h) és az élénkülés nyugati irányba terjed. Kollégánk jelezte, hogy a nyugati medencében egy stabil, leterjedt 9 csomós szél fúj.

Saját pezsgőt készített a badacsonyi borászlány
Fiatalos, elegáns, mégis könnyed és üde, igazi Badacsony ízű pezsgők születtek a fiatal borászlány, Laposa Zsófi kezei alatt.
Reklám
Videóanimáció a befutóról

Aki esetleg lemaradt volna az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nagyon izgalmas hajnali befutójáról, videóanimációnkon újra megtekintheti az első hajók balatonfüredi beérkezését.

Balatoni strandok is megújulnak a strandfejlesztő program 4. ütemében

Negyedik üteméhez érkezett a 2017-ben indult Strandfejlesztési Program, melynek célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon Magyarországon.

Elhunyt Pomucz Tamás

63 évesen gyors lefolyású súlyos betegség ragadta el a magyar vitorlázás egyik legnagyobb egyéniségét

Bizonyos helyeken feltámadt a szél

Az ígért erősebb szél több térségbe is megérkezett. Ezt kihasználva folyamatosan közelednek a befutó hajók a balatonfüredi cél felé.

A Fantomasso kiállásának oka

"Nem volt teljesen egészséges a csapat, két sérülttel vágtunk neki az idei Kékszalagnak. Így tudtuk, ha nem sikerül jól haladni, akkor ezt nem tudjuk majd befejezni. Mivel a szél gyenge volt, így jobbnak láttuk, ha Balatonföldváron a bázisunkon megállunk. Reméljük, jövőre jobb szelünk lesz" - nyilatkozta nekünk a Repülő Hollandi osztályban 13-szoros világbajnok Majthényi Szabolcs.

Ismét szoros befutók várhatóak

Aki Balatonfüreden tartózkodik vagy térségében tartózkodik, érdemes elmenni a célhoz, mert izgalmas befutókra van kilátás.

Megérkeztek a célba az első klasszikus egytestű hajók

Czégai Péter irányításával elsőként a klasszikus egytestű hajók közül a Farfallina érte el a balatonfüredi célt. Majd további három hajó is követte. A Trentasette (Rauschenberger Miklós), a No1 (Szépfy Zsombor) és a Nelson Flottalízing (Varga Lajos) fej-fej mellett érkezett meg az utolsó méterekre, végül az izgalmas hajrá után ebben a sorrendben futottak be a hajók.

Megvan az idei Kékszalag győztese
None
Az RSM2 nyerte az 5. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat
Elsőként a Vándor Róbert által kormányzott RSM2 haladt át a balatonfüredi célvonalon az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A győztes hajó 17 óra 52 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.
Reklám
2020-ban is megrendezik Balatonfüreden a Borheteket

A borvidék legjobb nedűi - harminc fajta mintegy háromszáz féle bora - kóstolhatók majd a délelőtt tíztől éjfélig nyitva tartó pavilonokban.

Legalább három hajó közelít a célhoz

A GPS nyomkövetőkkel rendelkező hajók közül hamarosan három is eléri a balatonfüredi célt. A Trentasette és a No1 fej-fej mellett halad, kicsivel lemaradva pedig a Nelson Flottalízing követi őket.

Van esély szélélénkülésre

Nagyon gyenge, változó irányú a légmozgás (2-10 km/h), szélcsíkokban lassan kezd felépülni a víz felől fújó szél. Gyengén felhős, vagy derült az ég a levegő és a víz egyaránt 26 fokos.

Keszthelyi eredmények

Bővült a keszthelyi eredmények listája, már az 1-140. helyezettek tájékoztató jellegű idejei is letölthetőek innen.

Ha Balaton, akkor Hajózás!
Hajóprogramok az egész családnak a Balaton közepén! Kapcsolódjon ki sétahajóink fedélzetén, vegyen részt egy varázslatos programon, szórakozzon a Balaton közepén vagy kiránduljon menetrendi hajóinkkal, hisz az élményhez HAJÓ visz!
Sportnap a Balaton-parton 2020 Keszthely

2020. augusztus 7-én Sportnapot rendeznek a keszthelyi Balaton-parton, ahol számtalan sportágat lehet kipróbálni, gyógytornásszal és dietetikussal konzultálni.

Sok hajó közelít a keszthelyi fordulóhoz

Aki a mai reggelt az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj hajóinak a nézésével szeretné kezdeni és Keszthely, valamint Balatongyörök térségében tartózkodik, biztos nem marad le róluk, ugyanis nagy a forgalom arrafele. Ráadásul az időjárás nem kedvez a versenyzőknek, ugyanis szélcsend van arrafele.

Az RSM2 az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 győztese!

Hajnali 2 óra 52 perc 57 másodperckor elsőként a Vándor Róbert által irányított RSM2 ért be a balatonfüredi célba! Elsőként a Vándor Róbert által kormányzott RSM2 haladt át a balatonfüredi célvonalon az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A győztes hajó 17 óra 52 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot. A második helyen közel 45 perces […]

Az RSM2 nyerte az 52. Kékszalag Nagydíjat

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, melyet 1934-ben rendeztek meg először. 2020-ban a Vándor Róbert kormányozta RSM nyert.

Az RSM2 nyerte a Kékszalagot
Vándor Róbert vezette katamarán szélcsendes versenyen nyert a Balatonon.
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Camino Benedictus: Nagyvázsony – Városlőd

Az előző héten a Szent Jakab zarándokút első szakaszán barangoltunk, de utunk még négy napig folytatódott, így tovább fűztük azt a Quechua bakancsot. Be a Bakonyba, át a Kab-hegyen és Úrkúton, Városlőd úticéllal. A második nap történéseivel ott folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk, Nagyvázsonyban… Párás, borongós reggelre ébredtünk, majd a kötelező reggeli kávé után ki is […]

50 százalékos vasúti kedvezmény a Balaton-átúszásra

Az augusztus 1-én tartandó, 38. Balaton-átúszás résztvevői féláron vehetik majd át menetjegyeiket Révfülöp állomásra és visszafelé is. A kedvezmény része az Ötpróba sorozatnak, így a jegyeket a helyszínen bélyegeztetni kell – közölte a MÁV-START Zrt. a közleményében. Az átúszásra érkezőknek a vasúttársaság javasolja az északi parton közlekedő, Déli pályaudvarról 7:05-kor (Kelenföldről 7:12-kor) induló Kék Hullám […]

Turisták teszik tönkre az olasz sziklákat

A Scala dei Turchi az egyik legkedveltebb instagramos hely Olaszországban, ám ki tudja, meddig, hiszen az ideérkező turisták elviszik az ott található köveket. A hatóságok úgy döntöttek, hogy a Scala dei Trurchit lezárják, hogy megvédjék a további károktól. A terület körüli akadályok ellenére a turisták és a szomszédos városok lakói továbbra is özönlenek ide. A

Már 13 hajó a célban

Bővült az abszolút eredmények listája.  Újabb öt hajó érkezett már meg a balatonfüredi célba, köztük az első női kormányos is a The Red-del. 

Legfrissebb időjárás-előrejelzés péntekre

A tavi cirkuláció éjszakai ága még a jellemző, többnyire gyenge (2-10 km/h), néhol mérsékelt (10-15 km/h) a légmozgás, helyenként teljesen szélcsend van.

Az RSM2 nyerte az 52. Kékszalagot

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, melyet 1934-ben rendeztek meg először. 2020-ban a Vándor Róbert kormányozta RSM nyert.

Elmaradnak a nagy nyár végi fesztiválok – köztük a Jazzpiknik és STRAND Fesztivál is

A nyár végére időzített fesztiválok sajnos elmaradnak Magyarországon a koronavírus elleni küzdelem jegyében, a zenészszakma azonban 5,3 milliárd forintos támogatásban részesül majd – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. A miniszter arról beszélt, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának. A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a […]

Eldördült a Kékszalag rajtpisztolya

Az idén 52. alkalommal megrendezett tókerülő versenyre 27 osztályban 535 hajó nevezett. Tegnap elrajtolt az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről, a szervezők tájékoztatása szerint 535 hajó nevezett a versenyre. A Kékszalagon induló hajók közül három legénysége csak külföldiekből áll, három női kormányos is nevezett valamint egy csak nőkből álló csapat is indult. A Kékszalag […]

Sűrű a forgalom Badacsony környékén

A GPS nyomkövetők adatai alapján mindkét irányba sűrű a forgalom a hajnali órákban Badacsony környékén.

Csak az RSM2 teljesített 18 órán belül

Elsőként a Vándor Róbert által kormányzott RSM2 haladt át a balatonfüredi célvonalon az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A győztes hajó 17 óra 52 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.

Fotók a célba érkezésről

Képgalériánk az élmezőny célba érkezéséről.

Frissített keszthelyi eredmények

Már elérhetőek az 1-39. helyezettek tájékoztató jellegű keszthelyi időeredményei a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.

Újabb öt hajó a célban

4. Orange-Utan (Ralph Schatz)

Célban a második és harmadik helyezett is

Hajnali 3 óra 36 perc 25 másodperckor nagy hajrával a New Black Jack (Roland Gabler) érkezett meg másodikként a balatonfüredi célba. Nem sokkal utána pedig az MKB-Prospex (Kaiser Kristóf) futott be a harmadik helyen.

Reklám