Vitorlázás

Jó kezdés a Formula 18-as vébén
Elkezdődött a 2018-as Formula 18-as világbajnokság az amerikai Sarasotában. A Katamarán SE versenyzői, a Diószegi Zoltán–Jankovics Gábor páros remekül kezdett. A magyar egység negyedik helyen futott be a hétfői versenynapon megrendezett gyenge és forgolódó szeles futamon. Ilyen jó futameredményt magyar vitorlázók még nem értek el az F18-as világbajnokságokon. A magyar páros az új Nacra Infusion
Sümegen készült az első palack magyar pezsgő
A magyar pezsgőkészítés kezdete a köztudatban az 1800-as évek végén készült Törley pezsgők gyártásához kötődik, ám Sümegen már 1806-ban két pezsgőspince működött.
Az oldal működése szünetel

Kedves Olvasóim!   Az oldal frissítése betegség miatt szünetel. Az Adok-Veszek rovat ingyenes része továbbra is működik. Újraindulásának ideje bizonytalan.    

Hogyan fényképeztük az 50. Barcolanat?
Egyszerre rajtoló közel 2700 hajó fényképezéséhez az alábbi eszközök szükségesek:
Reklám
Helka és Kelén, a szerelemhajók
A Balaton két legöregebb ma is közlekedő sétahajója 1891-ben épült, a Balatonfüredi Hajógyárban. Nevüket két szerelmesről kapták.
Videón a mediterrán évadzáró
Fantasztikus versennyel búcsúzott az idei szezon a francia Riviérán: a Les Voiles de Saint-Tropez a mediterrán térség talán leglátványosabb eseménye. Az idei, immár huszadik rendezvényre több mint 300 modern és klasszikus hajó, köztük számos Wally jött össze, fedélzetükön több mint 4000 főnyi legénységgel. A Rolex Trophyt az idén a 110 éves Viola nyerte. Videó-összefoglaló a csodálatos hajók seregszemléjéről.
Hegymagas a nyugalom csúcsa
Sokan az Oroszlánszáj-kút kiváló vizéért jönnek Hegymagasra, másokat a Szent György-hegy szépsége, híres bazaltorgonái vagy kiváló pincészetei vonzanak.
Segít a migrénen a szőlő
Az édes szőlő nem csak bornak jó, de cukortartalma ellenére az egészséges fogyókúrához, sőt bőrápoláshoz is remek, és a migrénes fejfájást is megelőzheti.
Rekord alacsony a Duna, 71 éves rekord dőlt meg Budapestnél

2018. október 16-án 10 órakor Budapestnél 49 cm volt a vízállás, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint 1947. november 6-án.

Balatoni kör 18. rész: Felelősség az egész Balatonért
Bejárta a világot, Svájcban nevelkedett, élt Fokvárosban, mégis a Balatonhoz kötődik a legjobban. Akkor megy ki a viharos vízre, amikor mindenki menekül onnan. Bárki számára elérhető telefonon, legfeljebb beleszól, hogy „bocs, most mentésben vagyok”. Szívügye a vízen lévők biztonsága, ezért Bagyó Sándort a Balatoni Kör tiszteletbeli tagjává választották.
Tókerülő bringatúra a Balatonon
Nem túlzás azt állítani, hogy a Balaton nem pusztán a „magyar tenger” becsületes neve, hanem egyenesen varázsszó. Elhangozván azon nyomban szívek lágyulnak el, kisüt a nap a lelkekben, tarka emlékfolyamok indulnak meg, a fülekben tóparti köveken elhalt hullámok hangja visszhangzik, az orrokban a sekély, iszapos víz illattá nemesült szaga érződik, és a kezek már csomagolnak is, a lábak elindulnak – le a Balatonra. S ha már – Peterdi Pál örökbecsűjét kölcsönvéve – a láb kéznél van, érdemes nyeregbe pattanva (nem autó- vagy vonatablakból kibámulva) felfedezni.
Újabb bajnokokat avattak a szörfösök
Véget ért a European Freestyle Pro Tour (EFPT) idei utolsó fordulója is, Tonky Frans hosszú pályafutása alatt most újra felért a csúcsra, ő lett az EFPT idei bajnoka. A Dam-X eventen viszont éppen lecsúszott a dobogóról, Davy Scheffers lett az első, Steven Van Broeckhoven a második, a PWA világkupán pedig összetettben a 2. helyen végzett
Viking hajót rejt a szárazföld
Nagy valószínűséggel egy viking hajó maradványait rejti egy temetkezési domb. A különleges leletre Norvégia délkeleti részén, Østfold megyében bukkantak rá egy facsoportokkal körülvett mezőgazdasági terület átvizsgálása során. A Viksletta közelében található kis dombot nagy felbontású geológiai radarral pásztázták a régészek, és találtak rá a becsléseik szerint alig 50 centiméterrel a felszín alatt nyugvó hajóra. Bár
Reklám
Kishamis, a hősies matuzsálem
A Kishamisról mindenki tudja, hogy a Balaton legrégebbi hajója, története a legendák ködébe vész. Utánajártunk, mi tény és mi mese körülötte…
Megvan a harmadik csapat a Sail GP – ben. Ausztrália is beszállt a játékba
Megvan a harmadik csapat a Sail GP – ben. Ausztrália is beszállt a játékba
Őszi Regatta játékszabályzat
Keresd a a Likebalaton.hu oldalon elrejtett zászlókat!
Négy lábon állva
Túrabottal könnyebb, gyorsabb és stabilabb a haladás. Ráadásul az ízületeinket is megkíméljük. Teljesítménytúrákon sokszor találkozhatunk túrabottal, a magashegyi túráknál pedig szinte kötelező darab.
JÁTÉK – A mi kedvenceink a ti fotóitokból
Szuper fotókat töltöttetek fel a múlt heti játékunk keretében az Instagramra, most ezekből szemezgetünk. Persze azt is eláruljuk, kik nyerték az okosórákat.
Süssünk szőlőt!
Szőlő felhasználásával készíthetünk édes vagy sós finomságokat, de nagyon fontos az élvezet szempontjából, hogy sütés előtt kimagozzuk a magvas, nagyobb szemű gyümölcsöt.
Drón-videón a Duna hajóroncsai
A Duna rendkívül alacsony vízállása miatt folyamatosan kerülnek elő hajóroncsok és egyéb a víz mélyében fogságba esett kincsek melyek többségét akár több évtizede nem érte napfény. Ilyen a Duna-Dráva nemzeti parkban lévő Külső-Béda Duna holtágban idén nyár végén felbukkant több mint 60 éves hajóroncs. Erről készült kis montázs jól ábrázolja, hogy fekszik magányában a két hajótest félig kiemelkedve az iszapból... Készítette: Koszta Marcell, Fehér Zoltán
Kállay Saunders András: Új, izgalmas kihívások
Tehetséges zenész, énekes, aki sok stílusban kipróbálta már magát. Érzékeny művész, aki minden esetben ragaszkodik ahhoz, hogy a minőségi zene fémjelezze a munkásságát. Pedig nincs könnyű dolga, hiszen anyanyelve nem a magyar. Ő mégis jól érzi magát ebben az országban, és közönségét sok remek dallal jutalmazza kitartásukért. A tegnapi Sztárban sztár műsor első adásában máris az első helyen végzett.
74 milliárd forintért bárkinek lehet láthatatlan szuperjachtja

A 4200 tonnás superjachton helikopterleszálló, moziterem, színpad, medence és wellness-részleg is helyet kap majd, 14 vendég és 29 fős személyzet utazhat rajta.

Reklám
Niagara medencés wellness-paradicsom épül a Balaton déli partján
None
Mésztufagátak és barlangok
A legszebb évszak az ősz a Balatonnál- állította több riportalanyom is az elmúlt hetekben. Az biztos, hogy az időjárás most különösen kedvez a felfedezésnek, a túrázásnak, biciklizésnek, kirándulásnak. Ehhez javaslunk most egy megkapó célpontot.
A Földközi-tenger legnagyobb ókori hajótemetőjére bukkantak

Összesen több mint 300 régiséget hoztak a felszínre, de főleg amforákat, amelyek bepillantást engednek abba, miből is állt a Földközi-tengeren haladó hajók rakománya.

Látványos attrakcióval tennék vonzóbbá a Balatont
A témában zajlott kutatások szerint egy minimum egymillió embert vonzó, tematikus vidámparknak lenne a legnagyobb létjogosultsága, amelynek hatása túlmutatna a térségen. Legalább 50 milliárd forintos, mintegy 25 hektárnyi területet igénylő beruházásról lenne szó, állami szerepvállalással, amelyhez a megvizsgált térségek közül a siófoki bizonyult a legalkalmasabbnak – számolt be több előadó a még csak formálódó tervekről
Sötét fellegek a világ legnagyobb hajózási vállalata a Maersk felett

1996 óta a világ legnagyobb konténeres tengeri szállítmányozó cégének tartják. Több mint 750 hajóval rendelkezik, és 135 országban van jelen.

A láthatatlan jachtoké a jövő?
Elkészült legújabb terveivel Pieter van Geest építész-dizájner, számos futurisztikus hajómodell tervezője, aki ezúttal egy olyan jachtot építene, amely képes lesz beleolvadni az óceán és a tiszta égbolt látványába, így szinte láthatatlanná válik a milliárdosok után kutató paparazzik és más kíváncsiskodók előtt. A Mirage fantázianévre keresztelt 106 méter hosszú hajót speciális, színváltásra is képes tükrözött üveggel
Szabályozzák a balatoni jet skizést?
A Magyar Vitorlás Szövetség októberi elnökségi ülése után a Balaton Fejlesztési Tanács is úgy döntött: indokolt áttekinteni az elektromos hajók nyáron megjelent új generációja, a jet skik balatoni használatával kapcsolatos jogszabályokat. A tanács elé került jelentés szerint e járműveket zajszintjük, nagy sebességük, rutintalan használatuk, felügyelhetetlen közlekedésük és területi korlátlanságuk miatt többen kiemelkedő veszélyforrásnak tekintik. Ezért
Izgalmas időszak előtt áll a Füred Dixieland Band
Bár Dervalics Róbert klarinétos, szaxofonos, énekes szerint nemcsak a rock, hanem a dixieland is örök és elpusztíthatatlan, most egy picit megpróbálják megújítani a műfajt, méghozzá saját szerzeményekkel.
Kirándulóhelyek Gödöllő térségében
Hirdetés - A Gödöllői kistérség települései számos kirándulóhellyel kecsegtetnek a szabadidős elfoglaltságok iránt érdeklődő, kikapcsolódásra vágyó túrázók számára.
Ben Ainslie – ék nyertek Toulonban a GC32 RacingTour zárófordulóján
Ben Ainslie – ék nyertek Toulonban a GC32 RacingTour zárófordulóján
Jorge Zarif és Guilherme de Ameida nyerték az idei Star Világbajnokságot
Jorge Zarif és Guilherme de Ameida nyerték az idei Star Világbajnokságot
Rekordközeli menet az 50. Barcolánán

Kevesebb, mint egy perccel maradt a csúcsidő alatt a győztes. Király Zsolték remek vitorlázással 44. helyen értek célba a NO1 nevű RC44-essel.

JÁTÉK! – Hajózd körbe velünk a Balatont és nyerj!
Regisztrálj, gyűjtsd a zászlókat, és nyerd meg értékes nyereményeinket!
Fuss velünk!
Edzéstervek a kezdő és a profi futóknak. Ráadásul letölthető a telefonra, vagy akár otthon a számítógépen is olvasgatható, nézegethető a profi e-magazin kiadvány. Akár tókerülő futáshoz is remek felkészülést ad.
Jeges-tengeri csodából UFO – Egy rendhagyó hajófelújítás
A hajók igenis játékszerek. És nem csak hajóvezetőset lehet velük játszani, hanem felújítósat és dizájneresdit is. Ez derül ki riportunkból, amely azt mutatja be, hogyan alakult át egy futurisztikusan retrós műanyag csoda űberhájtech jetfirghterré. A történet sok tanulsággal is szolgál és ötletek valóságos tárháza is egyben.
Balatoni kör 17. rész – Szeretünk itthon lenni
Badacsony lábánál, a Római úton a családi üzemeltetésű Borbarátok vendéglőben beszélgettünk Nagy Istvánnal Fata dédapa örökségéről és a modern badacsonyi vendéglátásról.
ESS: repkedés és borulások
Száguldás, repülés, borulások - ilyen volt az Extreme Sailing Series idei bajnokságának utolsó előtti fordulója. Látványos videó-összefoglaló a kis repülő katamaránok versenyéről.
A pompás Aquarius
Újabb lenyűgöző remekéről mutatott meg egy látványos videót a Royal Huisman hajógyár: a kétárbócos, hatalmas, de kecses Aquariusról. Érdemes megnézni!
50. Barcolana

A világ legnépesebb vitorlás versenyén rajtol ma Király Zsolt vezetésével a NO1 csapat. Több, mint 2000 ellenfelük lesz.

Ilyen nekem a Balaton! – videó
Magyarország talán legizgalmasabb vidékét, a Balatonfelvidéket mutatja be az az egyedülálló három perces image videó, amelyet néhány Balaton-rajongó készített az elmúlt hetekben. A film – rövidsége ellenére – több mint 100 különálló jelenetet tartalmaz, és több mint 20 ikonikus északi parti helyszínt mutat be.
Tündérmese Badacsonyban – így született a Varga bor
Sokszor gondoljuk, hogy csodálatos történetek csakis az amerikai romantikus filmekben, no meg a tündérmesékben vannak. Pedig a Varga borászat története épp ilyen.
Kálmán Imre – Az operettkirály balatoni gyökerei
Kálmán Imre világhírű zeneszerző életének számos érdekes fejezete, mozzanata van. A muzsikával, a színpaddal már a Balatonnál, szülővárosában, Siófokon barátságot kötött.
Ha ősz, akkor Balaton és Siófok
Ősszel is zajlik az élet a Balatonnál, a Nyitott Balaton programsorozat keretében rengeteg esemény várja a látogatókat a tó mellett. Siófokon, a Balaton-part legnagyobb városában Őszi Piknikkel, borkereső játékkal, halloweeni programokkal, többek között Vásáry André koncertjével készülnek a kicsiknek és nagyoknak.
Kirándul az egész család
Minden túrázónak magának kell kitapasztalnia a határait. Az biztos, hogy semmit sem érdemes siettetni, és hároméves kortól ugyanúgy el lehet kezdeni a túrázást, mint a nyugdíjba vonulás után.
Reklám