Vitorlázás

Elnöki nyílt levél a hajóosztályok és az MVSZ együttműködéséről
Kedves Vitorlázó Társaim! Az elmúlt hetekben többször került hozzám olyan levelezés és történt elnökségi egyeztetés, melynek témája az MVSZ Elnökségének és az egyes hajóosztályok együttműködése volt.
Április 1-jén indul a viharjelzés a Balatonon, a Velencei, a Tisza és a Fertő-tónál

A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett, amely 2021. április 1-jén indul.

Indul a viharjelzés a nagyobb tavainkon
Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavakon. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől egészen október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek pihenését teszi biztonságosabbá.
Változások lesznek a tihanyi strandon

A hajóállomási strand üzemeltetésére kiírt önkormányzati pályázat lezárult, a nyertes szerződése 15 millió forint bérleti díj ellenében 2022. december 31-ig szól. A pályázati kiírást a település honlapján és a helyi tévében hirdették meg, a megadott határidőig hét pályázat érkezett. Egy pályázat nem felelt meg az előírásoknak, így a képviselő-testület végül hat érvényes ajánlat közül választhatott.

Reklám
Rendeld házhoz a Balatonnál: termelői húsok, borok, lakásdíszek húsvétra - vagy rendelhetsz áruházból is
A Balaton több pontján a helyi termelők kiszállítják a rendelt termékeket. Ha inkább élveznéd a balatoni pihenést, és nem akarsz boltba járni, vásárolj be online. Egyes áruházláncok már a Balatonhoz is szállítanak. Ezeket gyűjtöttük most össze, hogy neked könnyebb dolgod legyen.
Indul a viharjelzés a nagyobb tavakon
Április elsején megkezdi működését a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő tavon és a Tisza-tavon - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.
Így kerülnek a halak a Balatonba - galéria
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba. Nézze meg a műveletről készült képeket!
Haltelepítés a Balatonon
None
Április elsején indul a viharjelzés a Balatonnál

A tavi viharjelzési szezon 2021. október 31-ig tart, a viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki. 

Itt a jó idő, indul a viharjelző rendszer is
None
A Balatonhoz is csábít új klipjében a Follow the Flow
Az együttes legújabb szerzeménye, a „Régi mese” Magyarország mesés tájai és természeti kincsei előtt tiszteleg és természetesen balatoni tájak is szerepet kapnak a videóban.
Több mint 630 millióból újul meg a Hévízi-tó parkja és a Schulhof sétány

Különleges attrakciókkal, látványelemekkel, megújuló zöldfelülettel gazdagodik az egyedülálló Hévízi-tó parkja és történelmi sétánya.

Így nézne ki a Szuezi-csatornában keresztbe állt hajó a Balatonon
Egy mókás weboldal segítségével Veszprém megye bármely pontjára lerakhatjuk a hajót. Kipróbáltuk, hogyan nézne ki az Ever Given a Balatonon!
Reklám
Nyáron már villanyvonatok közlekedhetnek a Balaton északi partján is
Május legvégén indulhat meg a vasúti forgalom az észak-balatoni vonalon, június második felében pedig elkezdődhet a pályaszakaszon a villamos üzem.
A Balatonból ivott a hosszútávfutó, hogy elérje a célt

Segítség nélkül futotta körbe a magyar tengert Blaskó Mihály, ami önmagában is rendkívüli teljesítmény. Elmondása szerint viszont a vízpótlás volt a legnagyobb kihívás számára futás közben, mivel a közkutak és a boltok sem üzemeltek a járványhelyzetből kifolyólag – írja a csupasport.hu. A Balatont autóval is kihívás megkerülni, készülni kell rá, megtervezni az útvonalat. Kerékpárral már […]

Úszófalu épül a Tisza-tónál

Az abádszalóki úszófaluban jelenleg az infrastruktúra és a partszakasz kiépítése zajlik, de két héten belül megkezdődik az első cölöpök leverése. A vízhez közeli lakóegységek előnye, hogy az ember távol tudja magát tartani a stressztől, főleg, amikor a többség otthonról, home office-ban végzi a munkáját a járvány terjedése miatt. Nincs zaj- és fényszennyezettség, az építmények teljesen

Nagyszombaton indul az idei hajózási szezon a Balatonon

Eddig csak a tervek között szerepelt, de most már biztos, hogy idén nagyszombaton veszi kezdetét a balatoni hajózási idény, persze csak a járványügyi előírások szigorú betartásával – nyilatkozta Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója a hirbalaton.hu-nak. A Bahart honlapján még nincs fent az új hajózási menetrend, de annyi tudható, a szokásos tavaszi menetrend […]

Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejleszt a Continental és a Pannon Egyetem

A Continental technológiai vállalat tovább erősíti Magyarországon a fejlesztési és kutatási tevékenységét a Pannon Egyetemmel közösen, amelyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap is hozzájárul 758 millió forint támogatással. Az összesen 2 milliárd forint költségvetésű, hároméves projekt megvalósításában a Continental veszprémi és budapesti fejlesztési központjai vesznek részt, amely három egymásra épülő ipari kutatási és […]

Rost Andrea a Balatonnál lesz gazdálkodó?
A koronavírus-fertőzésen átesett Rost Andrea most kezd bele régi álmai megvalósításába, például a mandulatermesztésbe, melyhez területet keres a Balatonnál.
Sonkát, kalácsot és más isteni falatokat hoz a balatoni húsvéti nyúl
Az éttermek mindenféle húsvéti akcióval készülnek azoknak, akik a Balaton környékére vetődnek nagypéntek és húsvéthétfő közt, természetesen csak elvitelre. Íme egy körkép a teljesség igénye nélkül.
Balatonfenyvesi polgármester: péntekre megtelhetnek a balatoni települések
Lombár Gábor felhívta a figyelmet a megyei kórház leterheltségére is.
Szombaton kifutnak a balatoni hajók
A járványügyi előírásokra odafigyelve indul a 175. hajózási szezon.
Reklám
Érdi Mári: célegyenesben az olimpiai felkészülés

A tokiói olimpiára készülő vitorlázó az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte, ahol hasznos felkészülési időszakot zárt le. „A Kanári-szigeteken gyakorlatilag a világ legjobbjai ott voltak. Jó volt ilyen környezetben hangolódni az olimpiára” – mondta Érdi Mária. Lanzarotén egy edzőversenyt is rendeztek, ahol a legutóbbi olimpia összes dobogósa ott volt a női laser radial hajóosztályban. „A lebonyolítás

Óvatosan az úton! Varangyasszonyság épp az urát viszi a hátán
Mókás jelenség, amikor a termetes barna varangy nőstény hátán viszi feleakkora hím párját. Az első tavaszi melegben egymásba kapaszkodva menetelnek árkon-bokron keresztül a víz felé, hogy lerakják petéiket. Nem árt vigyázni, nehogy elüssük őket!
Élményparkkal és kiállítótérrel gazdagodik az újjászülető szántódpusztai majorság

Az Europa Nostra díjas, dél-balatoni majorság a 18-19. századi, eredeti állapotban megőrzött, mintegy 30 épületből áll.

Kálvária Vöröstó

Vöröstó a Balaton-felvidék északi lejtőin, a Déli-Bakony lábánál, nagyjából 8 kilométerre fekszik a Balatontól, kálváriája a falu délkeleti szélén emelkedő dombon áll.

Csupasport: ivott a Balatonból, hogy célba érhessen
A tó segítség nélküli körbefutásban ő tartja a rekordot 26 óra 40 perccel. Blaskó Mihály segítség nélkül futotta körbe a tavat, de nagyobb feladat volt számára, hogy vizet vételezzen, mert a járvány miatt a közkutak és az üzletek sem üzemeltek – maradt a természet.
Barnagi Kálvária

A barnagi Kálvária Veszprém megye legrégebbi, számos archaikus vonást őrző keresztútja, amely a falun kívül, a határ északkeleti részén található.

Kálvária Paloznak

Az 1990-es években Márffy István grafikus kezdeményezésére a paloznaki családok támogatásával épült meg a paloznaki kálvária.

Hévízi tippek a derékfájás megelőzésére
Kora reggel elmész futni, az egész napos home office után pedig bicajozol egy nagyot? Mégis fáj a derekad? Mi lehet a baj? Mit kell tenned?
Kármelhegyi Boldogasszony kápolna Balatonföldvár

A neoromán stílusú, a köznyelvben csak Hegyi kápolnaként emlegetett épület az egykori kelta földvár magasabban fekvő részén, a sáncon belül található, egy tölgyfa-ligetben.

Megújulás útja Balatonszárszó

A Megújulás útja tematikus sétaút tíz állomásán táblák állnak, melyeken a reformáció legjelesebb vívmányai és azoknak a mai életünkre tett hatásai olvashatóak.

Szent Kilit római katolikus templom Siófok

A műemlékvédelem alatt álló Szent Kilit római katolikus templomot, egy korábbi helyére, 1801-1804. között emelték.

A balatoni utakon is kiemelt rendőri ellenőrzés lesz húsvétkor
A húsvéti közúti ellenőrzéseknél idén a biztonsági öv használatát is kiemelten ellenőrzi a rendőrség.
Videó: 1,5 méteres jégpáncélt tört át három orosz atom-tengeralattjáró

Az orosz hadsereg által az Északi-sarkon folytatott akció során a régióban mínusz 30 Celsius-fok volt, és 110 kilométer per órás szél fújt.

Exkluzív fotók! Felújítanak egy ötvenéves balatoni halászhajót
Legendás balatoni halászhajó kel új életre a közeljövőben és hamarosan kiállítják majd, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a történelmi monstrumot.
A dunai hajózás történetét felelevenítő kiállítás nyílik Bukarestben

A tárlat május 5-ig tekinthető meg a bukaresti Magyar Kulturális Intézet székházában, ezt követően több romániai Duna-menti teleülésen is bemutatják.

Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba

Érdi Mária hazatért. A tokiói játékokra készülő vitorlásversenyző az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte. Itthon többször is az év női versenyzőjének megválasztott klasszis elmondta, hasznos felkészülési időszakot zárt le. „A Kanári-szigeteken gyakorlatilag a világ legjobbjai ott voltak. Jó volt ilyen környezetben hangolódni az idei nagy megmérettetésre, a Tokióban megrendezendő olimpiára.” – kezdte Érdi Mária, aki hozzátette: […]

Nem kell 2024-ig várnunk a következő America’s Cupra?

Március 17-én az Emirates Team New Zealand megvédte a Kupát, és azonnal lett kihívója a következő menetre. Így most mindenki azon pörög, hogyan fog kinézni a harminchetedik America’s Cup. A tervezgetés során felmerült ötletként, hogy csak egy kihívó legyen (ezt nevezik angolul Deed of gift challenge-nek), ezt a szerepet pedig az említett társaság, a Sir

Észt fekete sasok bukkantak fel a Kis-Balatonon

Bár a Kis-Balatonnál már rendszerint télen is előfordul, az idén csak március végén sikerült azonosítani egy fekete sast a területen, akinek a gyűrűjéről az is kiderült, hogy Észtországban kelt madárról van szó és békászó sas felmenőkkel is rendelkezik – tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldala. A fekete sasról Hatalmas, Kelet-Európától az Usszuri vidékéig és Északkelet-Kínáig […]

Ötvenéves halászhajót fogadott örökbe Vonyarcvashegy

Átvontatták Vonyarcvashegyre azt a régi halászhajót, melyet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. adományozott a település önkormányzatának. A Balatoni halászat számos ponton kötődik Vonyarcvashegyhez, többek között a Szent-Mihály kápolna miatt is, amelyet a legenda szerint 40 halász épített hálából amiért megmenekültek egy dühöngő balatoni viharból. Nem csoda, hogy a falu vezetése örömmel fogadta örökbe a Süllő […]

Balatoni kéjutazás - 160 éves a Déli Vaspálya
None
Felújítják az 50 éves Süllő II. balatoni halászhajót

A hajót Vonyarcvashegy muzeális értékként kívánja őrizni és interaktív bemutatókon keresztül szemléltetni a balatoni halászat múltját.

Felújítják a Süllő II. balatoni halászhajót

A hajót Vonyarcvashegy muzeális értékként kívánja őrizni és interaktív bemutatókon keresztül szemléltetni a balatoni halászat múltját.

Tegye be az Ever Givent a kerti tóba!

Az elmúlt napokban komoly figyelmet kapott a Szuezi-csatorna forgalmát megakasztó konténerszállító, amit most bárki bárhova elhelyezhet. Azért, hogy ne csak a Szuezi-csatorna részesüljön a “jóból”, megszületett az Ever Give Ever Ywhere játék, melynek segítségével a világon bárhova beszorítható a pórul járt konténerszállító. Mi a Balaton keleti medencéjét választottuk, de a lehetőségek száma végtelen. Mókára fel!

Szuper klasszikusok a Fastnet Race-en – Amokura

Augusztus 8-án rajtol a 2021-es Rolex Fastnet Race, és több évforduló is közeleg a verseny életében, így nagy valószínűséggel egyre több régi hajó és csapat kerül elő, hogy része legyen az ünneplésnek. Több jubileumnak is részesei lehetünk, 2023-ban az ötvenedik Fastnet következik, 2025-ben pedig 100 éves lesz a szervező Royal Ocean Racing Club, ezek az

Reklám