Vitorlázás

Korlátozásokkal mentik az Adria fogyó halállományát

A Földközi-tenger halállománya riasztó szintre csökkent a több évtizednyi túlhalászás miatt. A parti államok a halászat összeomlásától tartanak, de az Adriai-tengeren, Horvátország és Olaszország között a halállomány kezd helyreállni – tehát van kiút. Jabuka/Pomo Pit csaknem 3000 négyzetkilométere a szürke tőkehal és a skamp-féle rák ívóhelye. A tudósok, halászok, nem kormányzati szervek, valamint a horvát

Hidegfront érkezik, de a napos idő marad

Pénteken egy hidegfront hoz szeles időt és lehűlést. A hőmérséklet 5 és 12 fok között várható. Délelőtt észak felől többfelé számíthatunk csapadékra: esőre, záporokra. Hétvégén száraz, túlnyomóan napos, de hideg idő várható, éjjelente több helye csökkenhet -5 fok alá a hőmérséklet. Szombatra gyengül, mérséklődik a légmozgás, délután 3-8 fokot mérhetünk. Vasárnap zavartalan lesz a napsütés, a délnyugati szél viszont többfelé feltámad. […]

Programdömpinggel készül a szezonra Gyenesdiás

Jóllehet Gyenesdiáson a vírushelyzet nem könnyíti meg a rendezvényszervezők dolgát sem, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában a rendezvények tervezése töretlen optimizmussal zajlik. A szervezők és együttműködő partnereik már izgatottan várják, hogy újra megteljenek a terek lelkes közönséggel a zenei, gasztronómiai, kulturális, családi és sportrendezvények alkalmával 2021-ben is. Nézzük, milyen színes programkínálat várja a Gyenesdiásra, a Nyugat-Balaton […]

Avarkori temető, színes fürdőélet, híres vendégek - ilyen volt Gyenesdiás múltja
Hársfalvi György közel harminc esztendeig vezette a gyenesdiási klubkönyvtárat, majd József Attila Művelődési Házat. Kultúraszervező és kultúrateremtő tevékenysége mellett lelkes lokálpatrióta és a Balaton vidékének szívbéli fotósa. Gyenesdiás múltjáról és jelenéről, az avarkori temetők titkairól, a helyi fürdőkultúra kialakulásáról, a település híres személyiségeiről beszélgetett vele Kovács Emőke.
Reklám
Második helyen végeztek a Gyapjas testvérek
A március 8-án kezdődő 470-es VB előversenyének zárónapján ma két futamot rendeztek, és így hat futam alapján hirdettek végeredményt.
Kötelezővé tették a maszkviselést a siófoki kikötő területén is
Újabb közterületeken tette kötelezővé a szájmaszk viselését 2021. március 4-től Siófok polgármestere. A hajóállomás és a móló területén kívül az Isztria sétányon, a Porecs téren, a Petőfi sétányon és a Mártírok útján is viselni kell a maszkot.
Fedett kikötő, mint létező alternatíva
Hol a hajó helye a szezonban? A kikötőben. De mi van, ha már nincs hely? Hazavisszük, otthon tartjuk a hajót. Hol? Hát a kertben. De ha az sincs?
Portugál Grand Prix: A Gyapjas testvérek másodikok lettek
A március 8-án kezdődő 470-es VB előversenyének zárónapján ma két futamot rendeztek, és így hat futam alapján hirdettek végeredményt. A magyar páros ilyen erős mezőnyben – az összesített eredményt tekintve - élete legjobbját futotta.
Ilyen a környezettudatos áruszállítás

Tehervitorlással szállít bort, csokoládét és kávét a környezettudatos vásárlóknak az Atlanti-óceánon egy francia cég. Az alumíniumtestű Grain de Sail megrendelésre készült egy francia hajógyárban. A vitorlás a modern jachtoknál használt technológiát ötvözi egy olyan rakodótérrel, amely 50 tonna áru szállítására alkalmas. A hajó jelenleg az északnyugat franciaországi Bretagne-ban lévő Saint-Nazaire-ben áll, ahová a hét elején

Ezt hallanod kell! Így szól 1000 lóerő, 30 ezer köbcenti!
Talán még nem kell annyira sokat visszalapoznod az emlékeidben, hogy egy koncert első soraiban találd magad. Aki átélt hasonlót, nehezen felejti el. A Gehilio's Garage legfrissebb videójában valami hasonlót tapasztalhatsz meg. Előre szólunk: óvatosan a hangerővel!
Negyvenegy strand csatlakozott az idei Mozdulj Balaton! programsorozathoz

Tavaly 33 település 38 strandján, idén pedig 35 tóparti település 41 strandján rendeznek szabadidős sportprogramokat.

VR szemüveggel a Balatonnál még a múltba is visszautazhatsz
Akár a patkolókovács vagy a pék munkáját is kipróbálhatja bárki a virtuális világban, a természetben pedig megújul a Nagymező és a Festetics-kilátó, s vadaspark is nyílik. Ez csak néhány újdonság a Bakonyerdő Zrt. fejlesztései közül.
Hévíz a harmadik legnépszerűbb termálfürdős település volt tavaly

Annak ellenére, hogy 1 év alatt, a pandémia miatt, felére esett vissza a vendégéjszakák száma, Hévíz így is sok látogatót vonzott 2020-ban.

Reklám
Folytatódik az enyhe és napos időjárás Copy

Végre egy-két napnál hosszabb időre is igazi tavaszias fordulatot tapasztalhatunk az időjárásunkban a Balatonnál is. Pénteken a nyirkos, ködös reggelt követően néhány helyen beragadhat a köd, illetve a rétegfelhőzet. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délután 11-18 fokot mérhetünk, de a napközben is ködös, felhős tájakon több fokkal 10 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet. A ködös-napos hétköznapokat […]

Magyar kutatók állítottak elő haltakarmányt a Balaton kagylóiból
A hazai édesvízi, nemes ragadozóhalak mesterséges nevelésének és piaci hasznosításának egyik gátját jelenti a fajlagosan magas előállítási költség, melynek egyik fő tényezője a takarmány állatifehérje-forrását biztosító tengeri halliszt magas ára. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatói azt vizsgálták, hogy alkalmas lehet-e a Balatonban tömegesen jelen lévő inváziós kagylófajokból (Dreissena) kivont kagylóliszt az importból beszerezhető, csökkenő minőségű halliszt helyettesítésére.
Felvette a harcot az illegális hulladékkal a balatonszemesi lány
Gumikesztyűben, zsákkal felszerelkezve járja Balatonszemes és környékét Rózsa Virág szabadidejében. A fiatal lány felvette a harcot az illegális hulladéklerakókkal, környezete védelmének érdekében egy szemétgyűjtő akciót szervezett a településen április harmadikára.
Lőszereket találtak a veszprémi buszpályaudvaron
Száz darab pisztolylőszert hagyott valaki Veszprémben a buszpályaudvar egyik kocsiállásánál kedden, írja a veol.hu.
Agárkosbor túra
None
Szigligeti vártúrák
None
Holdfénytúra a Csobáncon
None
Holdfénytúra a Badacsonyon
None
Aki nem igazolta, hogy beoltották, nem kapott kenyeret a Balatonnál
A tej élet, erő, egészség vagy a süteményre borítót tégy, mert piszkot hord reá a légy szlogenek az idősebb korosztályban nosztalgikus emlékeket idézhetnek. Különleges időutazásunkon az utcai plakátok segítségével barangolunk a Balatonnál!
Reklám
Zamárdi önkormányzatának százmilliós bevételkiesést hoztak a fesztiválok, a Balaton-átevezésre váltana
Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a Balaton-átevezés idén nyártól Zamárdiba költözik - közölte Csákovics Gyula (független) polgármester.
A nehezebb út: egy balra fordulás története

Amikor 33 indulója van a Vendée Globe egyszemélyes vitorlás földkerülő versenynek, és ebből 25-en jó eséllyel érvényesen befejezik a regattát, az ember hajlamos megfeledkezni azokról, akik kiestek a versenyből. Pedig komoly történetek húzódnak meg a háttérben, főleg azok számára, akik – bár tudják, hogy teljesítményüket hivatalosan nem értékelik – versenyen kívül vitorlázzák végig a 24

Hatalmas lángnyelvekkel égett a fonyódi nádas

Hozzávetőlegesen 120 hektáron terjedt el a tűz a hétvégén egy Fonyód közeli nádasban, ami természeti értékeit tekintve egy kiemelt fontosságú részét jelenti a balatoni ökoszisztémának. Nem ez az első eset, hogy a láp területe lángra kapott, utoljára két éve volt példa hasonlóra. A sajnálatos eseményt a Telex cikke részletezte. „A kollégám az első tűzoltókkal együtt […]

Magyar innováció: Bemutatkozik a világ első okos vitorlásruhája

A prémium vitorlásruházat nemzetközi piacára tör be a 878® a hazai tervezésű, innovatív fejlesztésű és gyártású termékeivel, melyek a professzionális vitorlázás eddig meg nem oldott problémáira adnak választ. A technológiai és anyaginnováció ötvözésével pedig hozzájárulnak a hobbi- és versenysportolók teljesítményének növeléséhez. A vitorlássport rendkívüli fejlődési ívet írt le az elmúlt években, azonban a versenyzők ruházata, […]

EXKLUZÍV VIDEÓ! A 4 éves Dibusz Dénes kapuskesztyűvel játszik - interjú a Fradi kapusával
Dibusz Dénes a DVTK mérkőzés előtt adott interjút lapunknak. A Fradi kapusa szilárdan áll a földön és méri fel a helyzeteket. Mesélt a Fradi csapatszelleméről, a családjáról, a Magyar Bajnokságról, és arról is, hogy mi köti a Balatonhoz.
Továbbra is jól vitorláznak Gyapjasék
Ma újabb két futamot rendeztek a 470-eseknek Vilamourában, gyenge szélben.
Magyarország kedvenc Tulipánszürete Kőröshegyen
None
Portugál Grand Prix: Továbbra is jól vitorláznak Gyapjasék
Ma újabb két futamot rendeztek a 470-eseknek Vilamourában, gyenge szélben. Több órás várakozás után kerülhetett csak sor az első rajtra, ezután pedig csak sokadik próbálkozásra, fekete zászlós eljárással indulhatott el a verseny.
Zamárdiba költözik a Balaton-átevezés
Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a Balaton-átevezés idén nyártól Zamárdiba költözik.
Sportrendezvényekre cserélné a fesztiválokat Zamárdi

Idén nyártól a Balaton-átevezés Zamárdiba költözik, a Balaton Sound szervezőivel pedig csak egy éves szerződést kíván kötni a városvezetés.

Lélegzetelállító úti cél a Vörös-tengeren

Szaúd-Arábia mindent bevet annak érdekében, hogy ha újranyit a világ, minél több turistát vonzzon az országba. A közel-keleti állam turizmusfejlesztési stratégiájának fontos eleme a Vörös-tenger partjának fejlesztése, ahol hatalmas fejlesztésbe kezdenek, melynek egy része egy egészen egyedi szállodakomplexum lesz. Az új fejlesztés a Coral Bloom nevet viseli, amelynek keretében többek között 50 üdülőközpontot, 22 mesterséges

Kezdd el a kertészkedés a nyaralóban is - ezt ültesd!
Megérkezett a tavasz, és ezzel a kerti munkák is megkezdődhetnek. A nyaralódnak is lehet saját konyhakertje, ahová egy kertiparti alkalmával csak le kell hajolnod egy friss zöldségért. Mutatjuk, mi mindent lehet március elején vetni!
Piaci szezonnyitás
None
Festetics vágta
None
Gyenesdiási Keszeg Party
None
Nyáridéző sült hekk csalogatott a Balatonra
Egész évben Balaton; a boglári kikötőben jókora lépést tettek efelé: ezen a hétvégén frissen sült hekkel várták a látogatókat, a korábbi hétvégéken lángos, fánk sült ugyanott.
Munkatársat keres a Balatonfüredi Yacht Club

A Balatonfüredi Yacht Club éves állásba keres kommunikációs és marketing munkatársat. Feladatok: marketingeszközök előkészítése, kezelése; a klub kommunikációs felületeinek kezelése; a klub közösségi oldalainak aktív kezelése; a klub rendezvényinek és versenyeinek tervezése, szervezése és támogatása; kapcsolattartás a támogatókkal; ajánlatok elkészítése; adminisztrációs feladatok, statisztikák, analitikák kezelése, amelyek a marketinghez és a kommunikációs feladatokhoz tartoznak; adminisztrációs kollégák

Panorámafalatozás mesterfokon, avagy lesse meg a balatoni kilátókat jóllakottan!
Végre itt a tavasz, mi mást is csinálhatna az ember ? pláne pandémia-időszakban ?, mint hogy kimegy a természetbe. A Balatonnál zseniális kilátópontok vannak, és nem mindegyikért kell magaslatokra mászni, ráadásul a környéken jókat is ehetünk, persze elvitelesen.
A tavaszi napfényben tündöklő Somlói várrom

A Balaton-felvidék tanúhegyeinek talán egyik legszebbje a mintegy 4 millió éves Somló-hegy, melyen egykor vár magasodott.

Láttad már a Balaton színeit a világűrből?
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara tette közzé Facebook-oldalán a lenyűgöző fotót.
Láttál már kapát Bódi Sylvi kezében? - a Balatonnál gazdálkodik
Bódi Sylvi új életet kezdett a Balaton mellett, ahol növénytermesztéssel foglalkozik. Sylvi időközben egészen profi gazdálkodóvá képezte magát és nagy örömét leli a tevékenységben.
Egyáras jegytípussal tervezi a nyitást a Zalakarosi Fürdő

Külföldi mintára, úttörőként Magyarországon elsők között kerül bevezetésre egy egységes, komplex szolgáltatásokat biztosító belépőjegy.

Őszig lehet pályázni az EKF projektekkel

Október 31-e a határideje a pályázatok leadásának azok számára, akik kulturális-művészeti programot terveznek megvalósítani az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz már csatlakozott településeken. A beadott projektek elbírálása folyamatosan zajlik és a pályázati rendszer pedig újabb kategóriákkal bővül majd – írja a veszpremkukac.hu. Folytatódik a felkészülés a 2023-as évre, ennek jegyében tette közzé idei első pályázati […]

Videón a lángoló fonyódi nádas

A hétvégén 120 hektáron leégett Natura 2000 besorolású fonyódi nádas, melynek nagy értéke, hogy alapvetően érintetlen és összefüggő, több száz hektárnyi természetes állapotban megmaradt lápterület. Hogy mekkora kárt tett az élővilágban a tűz, azt nehéz felbecsülni. A nagyvadak és madarak valószínűleg el tudtak menekülni, a területet átvizsgáló hivatásos vadászok sem találtak nagyvadtetemeket, de a kisebb,

Reklám