Vitorlázás

Tudtad-e, hogy Balatonakarattyán van egy fa, melyhez a legenda szerint Rákóczi egykor a lovát kötötte?
Tudtad-e, hogy a Balaton környékének vulkanikus aktivitása miatt alakult ki a Tapolcai tavasbarlang?
Tudtad-e, hogy a Balaton vize közepesen radioaktív? Persze bőven a természetes határon belül, így enyhén gyógyhatású is.
Növelte előnyét az RSM2

Továbbra  is száguld a többiekhez képest az éllovas RSM2. A GPS-jeladók alapján több mint fél óra az előnye az üldözői előtt.

Reklám
A Principessa libera, az első egytestű hajó, a Tihanyi szoros közelében

Ahogy az várható volt, az egytestűek közül a szuperkönnyű, rendkívül nagy vitorlázattal rendelkező Liberák lesznek elöl. A Principessa jelenleg egy gyalogló ember sebességével, 2-3 csomóval halad a nagyon gyenge szélben még a szoros felé. (Közvetlenül a Raiffeisen Opel Fifty Fifty mögött...) Üldözi (ebben a helyzetben ez azért túlzás) a másik legendás balatoni libera, a Raffica. 

Siófok, Plázs: a nyár biztos bulipontja
A balatoni ellazulás „epicentruma”, a siófoki Plázs biztos pontnak tűnik azoknak, akik a hétvégéken - ha nem is teltházas, de a korlátozásokat betartó – bulikra vágynak.
Elérhető a Top100 eredménye a kenesei bójánál

Már letölthető a Top100 hajó tájékoztató jellegű eredménye a balatonkenesei fordulónál.

Száguld az RSM2

Szelet talált az élen az RSM2. Jelenleg csaknem 9 és fél csomóval halad.

Megszületett a döntés: augusztus 1-én megtartják a Balaton-átúszást

Szombatra száraz, napos idő várható, így a szervezők úgy határoztak: az előre tervezett napon, azaz augusztus 1-én megrendezik a 38. Balaton-átúszást.

Búcsúzunk idén a balatoni nagy fesztiváloktól - jönnek a garázskoncertek
A csütörtöki Kormányinfón nem közöltek új híreket a fesztiválokkal kapcsolatban. Illetve pont az volt a újdonság, hogy minden marad a régiben: augusztus 15. után is érvényben maradnak a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedések, tehát az 500 fő feletti fesztiválok elmaradnak, mint a például a Zamárdiban évek óta hagyományos Strand és B my Lake.
Helyzetjelentés a mezőnyből

 A top 100-on kívül is van élet. A 363-as Papagena jelentkezett a mezőny sűrűjéből. 2,5 csomós sebességel haladt Sóstó magasságában. Íme a saját készítésű fotóik.

Mi történik a Kékszalagon? (frissítve)
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkáltak Kenese felé. Majd olykor frissülő, de alapvetően gyenge szélben megy előre a mezőny. A Get The Red Sailing Team Virág Flóra kormányzásával a tizennegyedik helyen vette a siófoki bóját.
Káli Feszt 2020
None
Reklám
Az RSM2 meglógott a Tihanyi-szorost is

A siófoki pályajelek után a Tihanyi-szoroson is az RSM2 (Vándor Róbert) jutott át első helyen és 10-12 percre növelte előnyét az élen. A dobogós helyeken jelenleg még a PreVital (Litkey Farkas) és az MKB-Prospex (Kaiser Kristóf) áll, de a New Black Jack (Roland Gabler), a Racing Django (Petrányi Zoltán) és a Nanushka BMW Wallis (Váradi Szabó János) is szorosan követi őket.

Képek a Kékszalagról
Néhány kép az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról - kommentár nélkül.
Elmarad a Strand Fesztivál, a Balaton Piknik, a Paloznaki Jazzpiknik és a B my Lake Fesztivál

Újabb fesztiválok kerültek ki a balatoni rendezvénynaptárból a koronavírus-járvány miatti rendeletek értelmében.

Séf Fesztivál Tihanyban
None
Frissített időjárás-előrejelzés

Szilágyi Eszter az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszélyjelző Osztályának meteorológusa frissített prognózisát.

Információk a tihanyi iránybójáról

PP

VIDEÓ - a kenesei forduló

Két keréken a Balaton körül #5: Suhanás és szárnyaló gondolatok
Tekerés és suhanás a tó körül – felejthetetlen élmény egy Balaton körüli bicajtúra. Elmesélem, milyen volt az a négy nap, mialatt körbetekertem a Magyar Tengert. Az első részben a készülődésről és felkészülésről írtam, majd a következő két epizódban látnivalókat is ötleteket is javasoltam, meséltem magasságokról és mélypontokról is, a negyedik részben pedig varázslatos vidékeket mutattam be. Most következik az utolsó nap útinaplója - de a történetnek még nincsen vége. Ez az utolsó előtti epizód.
Az RSM2 vette elsőként a siófoki pályajelet, 11 óra 53 perc 53 másodperckor

Méghozzá jelentős, körülbelül 200 méteres előnnyel. Vándor Róbert csapata egy AC45-ös, eredetileg az America's Cup sorozatra kifejlesztett, alaphelyzetben foilos ("repülő") katamaránnal versenyez, amelyet idehaza ők alakítottak ki a balatoni szélviszonyokra. A legfontosabb változtatás: víz alatti szárnyak helyett sima sverteket szereltek a hajóra. Az AC45 a legnagyobb katamarán a mezőnyben.

Reklám
Tájékoztató adatok a kenesei bója eredményeiről

Innen letölthető a tájékoztató jellegű eredmény a kenesei bója 1-24. helyezettjéről.

Helyzetkép Kenese és Siófok között, a Raiffeisen Opel Fifty Fifty kísérőmotorosából

Gémesi Jókát hívtuk telefonon, aki elmondta: gyenge ejtett kreuzban haladnak a Siófoki kapu felé, azaz cirkálnak. Ez nem az ő szelük... Sajnos a kenesei bója előtt, szinte az utolsó métereken vesztettek pozíciót, ők dél felől próbálkoztak, Fűzfő felé teljesen olaj volt a víz, de Litkey Farkas a Previtallal talált egy szélcsíkot, amivel elsőként vették a bóját. Már a bója környékén villant az RSM2: Vándor Róbertéknek fantasztikus a sebessége ebben a szélben. Az övék az a tavi viszonyokra optimalizált AC45-ös katamarán, amelynek hosszú vízvonala, magas árboca, hatalmas vitorlázata nagy sebességpotenciált jelent. Gémesi Jóka elmondta, a Kenese Siófok távon az RSM2 át is vette a vezetést, második a Prevital. Jön fel a Raffica libera, ez a szél az ő szelük lehet, ha jól választanak irányt a trükkös szélben.

A Balaton szélmérő automatáinak az elérhetőségei

Ezen a térképen megtalálhatók a Balaton és környékének szélmérő automatáinak az elérhetőségei!

VIDEÓ - az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Kenese előtt

Gyengeszeles menet várható Siófokig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pillanatnyi szélviszonyokat mutató térképén jól látszik, hogy a partokhoz közel lehet egy kis szélre számítani. A különböző irányú áramlások a tó közepén kioltják egymást, ott nincs hőmérsékletkülönbség, amely helyi áramlást okozhatna. Nagyon komoly koncentrálást, figyelmet és türelmet kíván ilyen körülmények között versenyezni.

535 hajóval elrajtolt az 52. Kékszalag

A Kékszalag a vártakhoz képest erősebb szélben rajtolt, de az előrejelzések szerint délre csökkenni fog a szél a Balaton keleti medencéjében.

Mi történik a Kékszalagon?
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkáltak Kenese felé. Nem sokkal 10 óra után azonban lényegében leállt a szél.
A Prevital vette elsőként a kenesei bóját

A tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkassal a kormánynál, 11 óra 1 perc 2 másodperckor fordult elsőként a Prevital. Második helyen jött az RSM2 (Vándor Róbert), 3. MKB Prospex (Kaiser Kristóf), 4. Racing Django (Petrányi Zoltán) 5. Black Jack (Roland Gaebler).

Élő GPS-nyomkövetés

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 GPS-es nyomkövetését az utolsó pilanatban egy fiatal csapat, a Track vállalta. A mezőny 49 hajóján van GPS-jeladó, amelyek jele az alábbi linken elérhető. 

Kenese egyre távolabb van...

Mármint időben. A szél legyengült, szinte állnak a vezető hajók. Az erős szélre optimalizált Raiffeisen Opel Fifty-Fifty a boly déli oldalán áll. Nagy a küzdelem a pillanatnyilag a vezető helyen álló MKB Prospex, a Prevital és az RSM2 között.

VIDEÓ - a katamaránok rajtja

Mi történik a Kékszalagon: cirkálás, majd leállás
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkáltak Kenese felé. Nem sokkal 10 óra után azonban lényegében leállt a szél.
Kenese felé max. hat csomóval...

A pillanatnyi állás szerint a Prevital, a Raiffeisen Opel Fifty-Fifty és a Nanushka között dől majd el, ki veszi elsőként a kenesei bóját. Az egytestű hajók közül kiváló helyen vitorlázik a Principessa és a Trentasette, nem sokkal mögöttük, egymás közvetlen közelében gyilkolja egymást két nagy klasszikus, a két legendás 75-ös cirkáló, a Lillafüred és a Sirocco. Mindkét hajó több mint 70 éves... szép teljesítmény! De nem ők a legidősebbek. Itt van a mezőnyben például a Tramontana 8R yacht, "ő" 1910-ben épült. A története meglehetősen kalandos, szinte regényes. Itt olvasható: https://tramontana.hu/historia/

Képeink a rajtról

Rajt utáni képgalériánk az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról.

Videó! - Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtja és az azt követő percek

Alakul a pillanatnyi élmezőny

A Raiffeisen Opel Fifty-Fifty és a Nanushka kockáztat azzal, hogy - jó sebességük tudatában - a többieknél déliesebb irányt választ. Innen még fel kell élesedniük - vagy fordulniuk kell a kenesei bójáig. Feljebb egy bolyban halad az élen a Prevital, az MKB Prospex és az RSM2, azaz ott egymás közelében három klasszis kormányos: Litkey Farkas, Kaiser Kristóf és Vándor Róbert csatázik.

Itt vonatjeggyel is utazhatsz a buszon
Július 29-től Balatonfüred és Tihany között a Volánbusz helyközi járatain is érvényesek a Balaton 24 és a Balaton 72 elnevezésű, teljes árú vagy kedvezményes vasúti napijegyek. További részletek a cikkben.
Kékszalag: mi történt a rajt után?
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkál Kenese felé.
Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj pályaanimációja

Pillanatnyi sebességrekorderek a mezőnyben

A viszonylag gyenge szélben is 10 csomós vagy annál valamivel magsabb sebességgel halad a kenesei bója felé: a Raiffeisen Opel Fifty-Fifty, az RSM2, a Nanushka, Racing Django - és a rekorder az MKB Prospex 11.5 csomóval!

Elrajtolt a Kékszalag mezőnye
535 hajó részvételével elrajtolt az 52. Kékszalag tókerülő vitorlásverseny. Az eredeti terveknek megfelelően csütörtök reggel 9.00 órakor minden gond nélkül indultak el a versenyzők.
Friss időjárás-előrejelzés - 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020

A reggeli órákban a keleti medencében mérsékelt északkeleti szél kezdett fújni (15-20 km/h). Derült az ég, a levegő 26, a víz 25 fokos.

A rajt előtti készülődés - videó

Pillanatnyi állás a rajt után - 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020

A rajt után az Opel Fifty-Fifty, a New Black Jack és a Nanushka BMW Wallis is fej-fej mellett haladt.

Reklám